Inrikes.

2017-01-26 10:55
 • Bild: Eigil Söderin
 • Erik Sandberg, författare till boken "Jakten på den försvunna skatten", guidar Dagens ETC genom Södermanlands mijardärtäta landskap. I bakgrunden ser vi H&M-arvingen Liselotte "Lottie" Thams herrgård Jakobsbergs säteri. Bild: Eigil Söderin
  Erik Sandberg, författare till boken "Jakten på den försvunna skatten", guidar Dagens ETC genom Södermanlands mijardärtäta landskap. I bakgrunden ser vi H&M-arvingen Liselotte "Lottie" Thams herrgård Jakobsbergs säteri.
 • Edeby gård ligger i Nyköpingstrakten och är taxerat till 120 miljoner. Herrgården ägs av den superrike finansmannen Melker Schörling som äger tillgångar värda 55 miljarder kronor. Bild: Eigil Söderin
  Edeby gård ligger i Nyköpingstrakten och är taxerat till 120 miljoner. Herrgården ägs av den superrike finansmannen Melker Schörling som äger tillgångar värda 55 miljarder kronor.
 • Melker Schörling. Bild: Mark Earthy/TT
  Melker Schörling.
 • Den enda bild vi kunnat hitta på "Sveriges skyggaste miljardär" Liselott Tham är en passbild från 80-talet.
  Den enda bild vi kunnat hitta på "Sveriges skyggaste miljardär" Liselott Tham är en passbild från 80-talet.

Här gömmer sig Sveriges miljardärer

Sverige har blivit ett skatteparadis för de allra rikaste – till och med Ingvar Kamprad har flyttat hem från Schweiz. Och bland herrgårdarna i Södermanland är det antagligen störst chans i hela västvärlden att stöta på en dollarmiljardär. Dagens ETC ger sig ut bland slott och herresäten för att få en skymt av Sveriges superrika. 

Vi åker i en 17 år gammal Saab som har sina starka år bakom sig. För de förmögna som gömmer sig i skogarna har tiderna däremot aldrig varit bättre. Bakom ratten sitter journalisten Erik Sandberg, författare till den nyutkomna boken Jakten på den försvunna skatten, och med hans hjälp ska vi resa genom Sveriges slott- och miljardärtätaste landskap.

Här har förre S-ordföranden Göran Persson, en pensionerad Bonnier-topp och en gammal Investor-vd köpt sig varsin herrgård.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Ibland läser jag i lokaltidningen hur de annonserar efter tjänstefolk, säger Erik Sandberg och svänger av vägen i riktning mot H&M-arvingen Liselott "Lottie" Thams herrgård.

Hon är landets femte rikaste person, god för 23 miljarder kronor.

Saaben tar sig långsamt upp för en brant backe och plötsligt breder Jakobsbergs säteri ut sig framför oss. Vi möts av en prålig grind, och bakom den en välkrattad grusgång fram till huvudbyggnaden med vita knutar. Vi kliver ur bilen och tar några bilder, på behörigt avstånd. Liselott Tham lever upp till sitt rykte som "Sveriges skyggaste miljardär" – inte en enda människa syns till.

Gården har anor från 1500-talet, och namnet säteri är en rest från tiden då dess adliga ägare var helt befriade från skatt. Samma demokrati som berövade adeln dess privilegier gjorde herrgårdens nuvarande ägare till ett nytt slags skattefrälse. 

Skyggaste miljardären

Lottie Tham är visserligen gift med en adelsman men är i sammanhanget nyrik och ärvde sin förmögenhet från fadern Erling Perssons modeimperium. Lottie Tham tjänade 606 miljoner förra året och betalade 182 miljoner i skatt. Det är en stor summa pengar, men procentuellt betalade hon lika mycket, eller lite, som en medelinkomsttagare.

Däremot behöver hon inte betala en krona i förmögenhetsskatt, och hennes barn kommer få ärva allt utan att en krona omfördelas via skattsedeln. Utdelningen på hennes H&M-aktier har också låg skatt.

– Det finns inget land som har gått så långt som Sverige när det handlar om att ta bort kapitalskatter. På 30 år har bolagsskatten mer än halverats, och detsamma gäller skatten på höga kapitalinkomster.

– Sen har Sverige även plockat bort arvsskatten, förmögenhetsskatten och i princip även fastighetsskatten. Den här gården vi precis tittade på betalar idag lika lite i fastighetsskatt som jag gör, säger Erik Sandberg.

Det tar en stund för Erik Sandbergs ord att sjunka in. För bara någon dag sedan läste jag en ledare om att vi har "världens högsta skattetryck". Sanningen är att skatterna i Sverige är höga men har halkat ner till en sjundeplats bland världens industriländer. Och den stora skatterabatten har delats ut till Lottie Tham och hennes superrika vänner.

– Det gör oss unika i världen. Inget land har gått så resolut fram när det gäller att avskaffa kapitalskatter. De flesta europeiska länder har någon form av skatt på förmögenheter eller arv, berättar Erik Sandberg när har styr Saaben mot en annan tolvtaggare i rikemansklubben.

Flest i Europa

Solen bryter igenom molntäcket, men landskapet stämmer inte in i bilden av ett skatteparadis. Istället för Caymanöarnas palmer och azurblå vatten passerar vi nakna ekar och snöfläckad leråker. Vårt lilla kalla land långt uppe i norr har nu 26 dollarmiljardärer, det vill säga personer med en förmögenhet på över en miljard dollar. Det är flest i EU sett till antalet invånare och fler än i USA. Här i Söderrmanland finns många av dem inom några mils radie. 

Vi rör oss på smala grusvägar, allt djupare in skogarna. Erik Sandberg berättar om hur införandet av de starkt omfördelande skattesystemen är tätt sammanknutna med demokratiseringen. Det har varit reformismens främsta vapen i kampen mot klasskillnader. En socialdemokratisk paradgren. 

– Därför är det rätt fascinerande att man har skrotat de här skatterna. Det är antagligen en starkt bidragande orsak till att klyftorna ökar så pass mycket i Sverige jämfört med andra länder.

Bara dagen före vår rekognosceringstur talade finansminister Magdalena Andersson i SVT:s Agenda om att det var bra att slopa arvsskatten.

– Det förvånande att hon inte är mer öppen för att omvärdera det, säger Erik Sandberg.

Satsar på jakt

Vi närmar oss Edeby gård som ägs av finansmannen och kungavännen Melker Schörling som är god för 55 miljarder kronor. Trots gårdens enorma storlek ligger den väl dold i landskapet. Men i lokalpressen berättas om hur den diskrete finansmannens jaktintresse har gett upphov till en infekterad konflikt i området. Storgodsägaren utfodrar vilt i skogarna.

Dovhjortar som fötts upp på gården har spritt sig över hela Södermanland och äter nu upp skörden hos bönderna. Vi ser inga spår av denna närmast feodala konflikt när vi parkerar Saaben vid vägkanten. Allt vi ser är granskog. Vi klättrar över ett elstängsel och vandrar ner genom en kohage.

En dryg kilometer bort, på andra sidan en istäckt sjö, skymtar till slut Schörlings herrgård. Närmare än så kommer vi inte och det blev inget napp här heller. Kanske är finansmannen hemma, sitter där inne framför brasan. Han har mycket fritid sedan han i höstas avsade sig alla styrelseuppdrag på grund av sviktande hälsa. Nu förbereds dottern Märta Schörling för att ta över imperiet. 

På vägen hem i bilen pratar vi om faran med den växande ojämlikheten i Sverige. Erik Sandberg är orolig för slitningar i samhället om stora grupper inte känner att de får del av den ekonomiska utvecklingen.

– De flesta är nog ense om att man ska kunna bli förmögen om man har en bra affärsidé eller är en bra företagare. Men dom astronomiska nivåer som det handlar om idag är problematiska. Förmögenheterna räcker inte bara till ett gott liv för dig utan gör din släkt ekonomiskt oberoende i generationer. Det blir en medfödd makt när dessa pengar skattefritt förs över från generation till generation. Det riskerar skapa ett farligt samhälle.

Melker Schörling

Är Sveriges sjätte rikaste person. Lantbrukarson som blev stormrik finansman. Grundade det egna investmentbolaget Melker Schörling AB. Äger betydande poster i Securitas, Hexagon, Hexpol, Aarhus Karlshamn, Loomis och Assa Abloy. Har nyligen dragit sig tillbaka på grund av sviktande hälsa. 

Inkomst: 82 miljoner (2015)

Skatt: 26 miljoner, 31% (2015)

Herrgård: Edeby herrgård, Nyköping

Taxeringsvärde: 120 miljoner (enligt ATL).

Areal: 4 131 hektar

Liselott "Lottie" Tham

Har ärvt sin förmögenhet av sin far som grundade H&M. Hon är Sveriges 15:e rikaste person. Nyligen placerade hon sig, tillsammans med sin bror Stefan Persson, på plats åtta över Europas rikaste. 

Inkomst: 606 miljoner (2015) 

Skatt: 182 miljoner, 30% (2015)

Herrgård: Jakobsbergs säteri

Övriga ägor: Villa i Djursholm 334 kvm, värd uppskattningsvis 22 miljoner.

Förmögenhetsskatten

Sveriges tio rikaste personer kontrollerar tillsammans tillgångar till ett värde av 1 129 miljarder kronor. Om dessa personer skulle beskattas enligt den gamla förmögenhetsskatten skulle denna lilla grupp svenskar bidra med 13,5 miljarder, enligt Erik Sandbergs uträkningar. 

Det skulle räcka till: 23 000 nyanställda lärare eller 570 kronor i höjning av pensionen för Sveriges samtliga två miljoner pensionärer.

Källa: Erik Sandbergs bok "Jakten på den försvunna skatten".